Zajištění bezpečnosti potravin podle ISO 22000:2005
Cesta k úspěšnému rozvoji potravinářského průmyslu vede přes zajištění kvality a bezpečnosti potravin. Kvalita a bezpečnost výroby jsou tak klíčovými ke konkurenceschopnosti firem, které v tomto oboru podnikají. V současné době se z důvodu prosazení se v silné konkurenci dostává do popředí zajištění bezpečnosti potravin podle mezinárodně uznávaných norem a standardů.
Cíl kurzu
Cílem kurzu je představit účastníkům požadavky nové normy ISO 22 000:2005 a to hlavně v porovnání s právními předpisy a s požadavky normy ISO 9001:2008. Účastníci kurzu si doplní svoje znalosti v systému zajištění bezpečnosti potravin, které jim umožní zlepšení existujícího zavedeného systému HACCP a splnění požadavků zákazníků.
Obsah kurzu
- Význam systému zajištění bezpečnosti potravin
- Základní právní předpisy vztahující se k potravinám
- Normy a standardy vztahující se k systému bezpečnosti potravin
- Termíny a definice ISO 22 000:2005
- Seznámení se s požadavky normy ISO 22 000:2005
- Požadavky na dokumentaci
- Osobní angažovanost a aktivita managementu
- Politika bezpečnosti potravin, plánování, zodpovědnost a pravomoc
- Interní a externí komunikace
- Připravenost a reakce na nepředvídanou událost
- Přezkoumání systému managementu vrcholovým vedením
- Řízení zdrojů, lidské zdroje, infrastruktura, pracovní prostředí
- Plánování a realizace bezpečných produktů
- 7 základných principů HACCP
- Programy nevyhnutelných předpokladů
- Předběžné kroky umožňující analýzu rizika
- Analýza rizika
- Vytvoření operačních programů, nevyhnutelných předpokladů
- Plánování ověření
- Systém sledovatelnosti
- Řízení neshod
- Validace, ověřování a zlepšování systému řízení bezpečnosti potravin, validace kombinací ovládaných opatření, řízení, monitorování a měření, ověřování a zlepšování systému řízení bezpečnosti potravin.
- Vzájemný vztah mezi ISO 9001:2008 a ISO 22 000:2005
- Vzájemný vztah mezi HACCP a ISO 22000:2005
- Certifikace podle ISO 22000:2005
- Představení základních požadavků dalších standardů: BRC, IFS, BRC pro obaly, EurepGAP, GMP